Космическият кораб "Дракон" на частната компания "Спейс Екс", чието планирано изстрелване беше отложено на два пъти заради урагана Иън, ще стартира към Международната космическа станция с екипаж, включващ руската космонавтка Анна Кикина, съобщиха осведомителните агенции.
Изстрелването на кораба от Кейп Канаверал, Флорида, първоначално беше планирано за 3 октомври.
От НАСА обясниха, че отлагането се дължи на приближаващия ураган. Специалистите продължиха да следят метеорологичните условия и в крайна сметка коригираха датата на изстрелването за днес.
Роскосмос има споразумение за съвместни полети на руски и американски астронавти до МКС. Предстоящата мисия включва руската космонавтка Анна Кикина.
Освен Кикина към МКС ще полетят астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада и астронавтът на Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) Коичи Ваката. 
Космонавтката и астронавтите по-рано напуснаха монтажната зала на космическия център и се отправиха към стартова площадка 39-A. Те бяха предварително облечени със скафандри и проверени от специалисти на НАСА.
Членовете на екипажа бяха откарани до стартовата площадка с бели електрически автомобили "Тесла". 
Кикина, която ще бъде първият руски космонавт, пътуващ до МКС в рамките на програмата за съвместни полети на НАСА и Роскосмос, замина за САЩ на 8 септември за подготовка в космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън, Тексас.
Миналата събота екипажът беше транспортиран до Кейп Канаверал във Флорида, където се намира космическият център "Кенеди". В неделя членовете на мисията и експертите на НАСА изпробваха всички процедури преди изстрелването.
Космическият кораб "Дракон" ще бъде изстрелян с ракета-носител "Фалкон-9". Скачването с МКС е планирано в автоматичен режим за 23:57 часа московско време на 6 октомври. По план екипажът ще пребивава на орбиталната станция 145 дни.
В рамките на програмата за съвместни полети американският астронавт Франк Рубио се отправи към МКС от космодрума Байконур на 21 септември с кораба  "Союз МС-22".