Административен съд – Видин предизвиква учениците да решат правен казус. Съдът обяви конкурс за решаване на казус, в който право да участват имат всички ученици от област Видин. Това съобщи за БТА Таня Кръстева, служител "Връзки с обществеността" в  Административен съд-Видин.
По този начин видинският съд иска да предизвика вниманието и интереса на младите хора към правото. В рамките на месец всички желаещи ученици ще могат да изпратят своите отговори на имейл: [email protected] или в регистратурата на съда. Участниците с най-аргументирани отговори, ще получат материални награди, а останалите ученици – грамоти за участие. Регламентът за участие е публикуван на интернет страницата на Административен съд – Видин на: https://vidin-adms.justice.bg/bg/news1/22343. Там, като прикачен файл може да бъде намерен и казусът, по който младежите, които имат интерес към правото, ще трябва да разсъждават, уточнява Таня Кръстева.
Официалното награждаване на участниците от конкурса ще се състои на 14 ноември в сградата на Административен съд – Видин. Това ще е и своеобразен финал на инициативата „Ден на отворените врати“, допълва Кръстева.
Обявеният конкурс за решаване на казус е част от инициативата „Ден на отворените врати“ в Административен съд – Видин. В Деня на отворените врати, когато по традиция в дунавския град отбелязват Международния ден на правото, се включиха повече от 100 ученици и техните преподаватели от видинските училища - Средно училище(СУ) „Цар Симеон Велики“, Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“, Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Профилирана природо-математическа гимназия (ППМГ)„Екзарх Антим I“, СУ „Св.св. Кирил и Методий“, както и граждани и журналисти. Поради големия интерес и желанието на много ученици да участват в инициативата, всички съдебни зали отвориха врати, допълни Таня Кръстева. Тя уточни, че магистратите - Антония Генадиева, председател на Административен съд-Видин, съдиите - Росица Славчева, Биляна Панталеева, Николай Витков, и съдебният помощник Магда Иванова, се разделиха на екипи, за да се срещнат и разговарят с всички участници.
Акцентът на събитието бе петнадесетгодишнината от създаването на административните съдилища в България, като една от най-значимите реформи в нашата съдебна система, след приемането на Конституцията на България през 1991 г., каза още Таня Кръстева. На разбираем  и достъпен език магистратите запознаха присъстващите с дейността на съда от 2007 година до момента. Участниците имаха възможност да се докоснат до историята, снимки и ключови моменти от живота на съдебната институция, представени в документалния филм „Мисия справедливост-изпълнена“, разказващ за 15-годишната история на Административен съд – Видин .
Провеждането на Деня на отворените врати е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов „Открито за съдебната власт“, с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, повишаване на правната култура на гражданите, и укрепване на доверието на обществото в българското правосъдие, допълни Кръстева.