Американецът Бари Шарплес попада в елитния клуб от едва петима учени, удостоявани два пъти с Нобелова награда, съобщават Ройтерс и АФП.
Осемдесет и една годишният Шарплес си поделя тазгодишния приз за химия със сънародничката си Каролин Бертози и датчанина Мортен Мелдол. Нобеловата награда им се присъжда за "разработването на клик-химията и биоортогоналната химия". 
К. Бари Шарплес преди е печелил отличието през 2001 г. заедно с Риоджи Нойори  и Уилям Ноулс за открития, свързани с метода на асиметрична катализа.
Повтаряйки успеха си, Шарплес става едва петият учен, печелил Нобелова награда два пъти.
Останалите са полско-френската физичка и химичка Мария Кюри (Нобелова награда за физика през 1903 г. и за химия през 1911 г.), американецът Лайнъс Полинг (за химия през 1954 г. и за мир през 1962 г.), американецът Джон Бардийн (за физика през 1956 г. и 1972 г.) и британецът Фредерик Сенгър (за химия през 1958 г. и 1980 г.)
Мортен Мелдол, цитиран от Асошиейтед прес, споделя, че е получил обаждане от Нобеловия комитет около половин час преди оповестяването на наградата. "Инструктираха ме да не казвам на никого. Така че седнах в кабинета си и панталоните ми затрепериха от страх. Това е огромна чест".
Мелдол започва кариерата си като инженер. "Исках обаче да разбера света, затова си помислих, че химията ще ми даде отговорите", допълва Нобеловият лауреат. 
Ученият описва "клик-химията" като начин за изграждане на сложни структури и за свързването им, сякаш са части от популярния датски конструктор "Лего". 
След обявяването на награда Каролин Бертози на свой ред каза, че е "абсолютно зашеметена" от получаването й.
"Все още не съм напълно сигурна, че е реално, но с всяка минута става все по-истинско", сподели Нобеловата лауреатка.
След доминацията на мъжете през 2021 г. (12 мъже и една жена, без нито една награда за наука), през 2022 г. тенденцията се запазва. Американката Каролин Бертози е първата жена, която получава Нобелова награда тази година, поделяйки си я със сънародника си Бари Шарплес и датчанина Мортен Мелдол. Призът за физиология или медицина отиде при шведа Сванте Пебо, а отличието за физика си поделиха французинът Ален Аспе, американецът Джон Клаусър и австриецът Антон Цайлингер.
Връчването на Нобеловата награда за химия за 2022 г. на Бари Шарплес, Каролин Бертози и Мортен Мелдол е "закономерно и очаквано" събитие, но руско-американският изследовател Валерий Фокин, който работи с Шарплес, има решаващ принос за развитието на "клик-химията", казва Дмитрий Перекалин от Руската академия на науките, цитиран от ТАСС.
"Това е дългоочаквана награда, самата й идея е абсолютно правилна, но също така е важно да се разбере, че Валерий Фокин, руски химик, който по-късно се мести в САЩ, е извършил значителна част от работата заедно с Шарплес. Възможно е външнополитическата ситуация да се е намесила в процеса на подбор на кандидатите", каза Перекалин.
Според него Бари Шарплес и Валерий Фокин съвместно са разработили подходи, позволяващи молекулите да се свързват като елементи от конструктор.