От първостепенно значение е да повишим киберхигиената на всички български граждани и институции, и да дефинираме критично важната инфраструктура по отношение на киберсигурността. Това заяви заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов, който взе участие в конференцията AI N’ CYBER CONFERENCE 2022, съобщиха от пресцентъра на министерството. 
„Само съвкупността от адекватни мерки във всеки един аспект от развитието на мрежовата и информационна сигурност, както и активното сътрудничество между институциите, академичната общност и частния сектор, ще доведе до реални резултати и постигането на по-голяма сигурност в киберпространството в условията на все по-бързо развиващото се цифрово общество“, смята заместник-министърът.
„Преди да се сблъскаме с всички явни и скрити предизвикателства на интернет, за нас като институции и граждани от първо степенно значение е да дефинираме критично важната инфраструктура по отношение на киберсигурността“, каза още Кирилов. 
Той отбеляза необходимостта от реализирането на държавната политика в областта на мрежовата и информационна сигурност, които целят постигането на стратегическите цели на страната ни в тази област. 
Превенцията е другият аспект на киберсигурността, защото ролята на държавата е да гарантира на гражданите, че ползваните от тях обществени услуги са сигурни и защитени, припомни Кирилов. Той даде за пример кибератаката в „Български пощи“, повреди системите на ведомството. 
„Тази атака в крайна сметка даде отражение върху пенсионерите, които не успяха да получат своите пенсии навреме. Така една кибератака навреди на една част от обществото, която не ползва активно интернет пространството“, допълни още Благовест Кирилов. 
По данни на министерството общо 26% от целия интернет трафик е злонамерен бот трафик, генериран от програми. Около 80% от всички докладвани онлайн инциденти са от типа фишинг атаки, използващи прикрити имейли, директни съобщения или уебсайтове, които имитират реални такива и имат за цел да извлекат чувствителна информация и достъп до важни акаунти на своите жертви.