Продуктите на земеделието са в основата на благоденствието на една нация, а социалният ефект на работните места и добавената стойност, които произвеждат, са от огромно значение за икономиката на всяка държава. В създалата се сега ситуация и криза повече от всякога имаме нужда от продуктите на селското стопанство. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на официалното откриване на международните хранителни изложения в Интер Експо Център днес.
Той прочете и приветствие от земеделския министър Явор Гечев, който не успя да присъства на събитието.
"Българското земеделие произвежда специфични млечни и месни продукти, емблематични за страната ни. Те са нашата визитка пред света и вярвам, че производителите спазват най-високите стандарти, за да предлагат най-добрите храни и напитки. Хранителната индустрия е с водещи позиции в световната икономика и затова събития като днешните могат да бъдат определени като представителна витрина.
Съзнавам, че участието в изложбите е голямо предизвикателство, защото потребителите имат все по-високи изисквания и се надявам тази тенденция да продължи. Само така можем да разгръщаме потенциала на хранително-вкусовата промишленост и занапред", цитира Джиков думите на министъра.
Сред останалите гости на официалното откриване бяха посланиците на САЩ, Италия, Гърция и Южна Корея, Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България, Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата, Добри Митрев, председател на УС на Българската стопанска камара.
Петте международни изложения - "Месомания", "Светът на млякото", "Булпек", "Интерфуд&Дринк" и "Салон на виното", както и единственото изложение за печат и реклама в България COPIS, започнаха днес и ще продължат до 8 октомври. Близо 350 са компаниите, които се включват в тях, съобщават организаторите от Интер Експо Център.
Те определят симбиозното провеждане на международните хранителни изложения и COPIS като "възможност за развитие на бизнеса в много посоки", защото хранително-вкусовата промишленост и браншът на печата и рекламата са тясно свързани.