Британската лира днес поевтиня спрямо долара, прекратявайки възстановяването си от началото на седмицата на пазар, повлиян от нежеланието за поемане на риск преди данните за работните места в САЩ (в петък - бел. ред.), предаде Франс прес.
Лирата загуби 1,10 на сто и отчете курс от 1,1350 долара към 11:10 ч. по Гринуич (14:10 ч. бълг. вр.) след реч на премиера Лиз Тръс, която не даде подробности за основните моменти от своите спорни бюджетни мерки.
Именно това тласна британската валута до историческо дъно спрямо щатската миналата седмица.
Началото на седмицата бе белязано от отстъпки от страна на правителството, което допринесе за възстановяването на британската валута.
Пазарът обаче остава съсредоточен върху състоянието на заетостта в САЩ: Федералният резерв на САЩ (Фед) може да възприеме по-слаби данни като сигнал, че повишаването на лихвените проценти оказва твърде голямо влияние върху икономическата активност.
Добри данни пък парадоксално биха се разглеждали като отрицателен знак за американския пазар, тъй като те биха накарали Фед да продължи да повишава бързо лихвите, докато отслабване би било от полза за фондовите пазари и би оказало натиск върху долара.  
Междувременно еврото, което също се възстанови спрямо долара през последните сесии, отстъпи с 0,65 на сто до 0,9921 долара.