Община Тирана откри международния конкурс за изграждането на нов Национален театър. В интервю за предаването „Публично“  по Албанското радио и телевизия кметът на Тирана Ерион Велиай заяви, че след 60 дни се очаква да започне работа по изграждането на новия дом на албанските артисти, предадоха Албанското радио и телевизия.
„Несъмнено има безкрайно много задачи, които трябва да бъдат свършени (…). Тъкмо днес открихме конкурса за новия Национален театър и като се има предвид, че конкурсът е международен, вярвам, че в края на тези 60 дни, когато приключи процесът, ще имаме възможност да започнем работа. Надявам се това да стане около Нова година и новата година да ни завари на строежа“, каза Велиай.
Замислено е новият дом на артистите да бъде културното сърце на Тирана и цяла Албания и да бъде предназначен единствено за изкуство. Новата сграда ще има модерен дизайн, който да създава неповторимо пространство в столицата на Албания Тирана и да предлага всички необходими и вдъхновяващи условия за развитието на актьорския талант, както и да ангажира въображението на самата публика.
Старата сграда на Националния театър на Албания беше разрушена по заповед на правителството на Албания в ранните часове на 17 май 2020 г., което предизвика масово недоволство от страна на актьори и активисти и беше окачествена от албанския народ като „варварски акт“, припомнят албански медии.