Проведено е първото учредително заседание на съвещателния орган към правителството на Република Северна Македония, който ще дава становище за използването на имена на исторически личности при учредяването на сдружения, фондации или други юридически лица, съобщиха от пресцентъра на правителството. 
За председател на органа единодушно е избран Бобан Петровски от Института по история към Философския факултет на университета в Скопие, а за заместник-председател - Биляна Мичковска от Министерството на икономиката. Консултативният орган има 7 постоянни членове, които се номинират от самите институции, а двама ще бъдат допълнително назначени от граждански организации в зависимост от това за коя историческа личност има подадено заявление да бъде използвана като име на сдружението.  
„Ролята на този орган ще бъде консултативна, тоест ще дава мнение за характера на историческите личности, за да се избегне злоупотребата с определени фигури, които имат негативен контекст през различни епохи при регистрирането на сдруженията. Консултативният орган ще трябва да представя годишен отчет за работата си на правителството не по-късно от първата половина на март на текущата година за предходната година“, пише в съобщението.
Такъв орган, който ще действа до приемането на закон, който ще урежда наименованията на сдруженията с нестопанска цел и фондациите,  бе предложен от министъра на правосъдието на Република Северна Македония Никола Тупанчески, след реакциите по повод името на открития през април културен клуб на сдружението „Иван Михайлов“ в Битоля. 
Преди откриването на друг клуб на гражданско сдружение с името „Цар Борис III“ в Охрид, което ще се състои на 7 октомври, отново в страната бе повдигнат въпросът за това как се определят имената на исторически личности, които сдруженията използват.
Използването на името Цар Борис III председателят на еврейската общност в Северна Македония Пепо Леви нарече провокация и обяви, че ще внесе жалба в прокуратурата за името на българския културен център, с подобно изявление излязоха и от опозиционната партия Левица, чиято структура в Охрид призова на протест по време на обявения час на откриването на клуба в Охрид.