Интересът към последната българска подводница „Слава“ е много голям, каза за БТА стопанинът на музея Данко Калчев - създател на фондация „Белославско стъкло“, която се грижи и за единствения в страната музей на стъклото. Той уточни, че да разгледат „Слава“ пристигат хора от цялата страна, част от които имат роднини, служили в подводния флот на страната ни. За Калчев най-хубавото е, че в Белослав идват и много деца. По думите му повечето от тях са изключително впечатлени от музея и се радват, че са научили при какви условия са служили на страната си по-възрастните мъже.
Най-хубавото е, че „Слава“ възпитава в патриотичен дух, допълни Калчев. Според него тя дава възможност на младите да погледнат с друго око на дълга си към Родината, а това дава надежди, че при възраждането на подводния ни флот, ще има желаещи да служат в него.
Калчев разказа още, че в Белослав идват и много чуждестранни гости, които се радват на музея на стъклото, но с удоволствие разглеждат и подводницата. „Слава“ е притегателен център и за събиранията на подводничарското войнство. По думите на Калчев мъжете, които са служили на нея или на някоя от другите подводни лодки, периодично се събират, за да се видят.
Отскоро пред „Слава“ е поставено и оригинално торпедо. Калчев посочи, че то тежи около два тона и поразява цел на 6 километра разстояние. При отплаване подводницата е можела да носи 14 торпеда.
Музеят се захранва от зелена енергия. Според Калчев се разчита на слънчеви панели и ветрогенератор, като остатъчната енергия се съхранява в акумулатори. По думите му така, освен чисто патриотичното възпитание, „Слава“ вече дава на хората и знания за ползата от зелената енергия.
Музеят бе открит официално на 18 август 2020 година. Подводницата е пусната на вода в края на септември 1959 година в Русия (тогава СССР). „Слава“ е дълга 76,6 метра, а широчината й е 6,7 метра. Екипажът й е бил от 60 души. Флагът на родния военен флот е вдигнат на подводницата в края на 1985 г, а неин първи командир е капитан-лейтенант Дарин Матеев. Последното плаване на „Слава“ е през декември 2010 г. Флагът е окончателно спуснат на 1 ноември следващата година.