Повече от сто реконструктори и доброволци пресъздадоха Освобождението на Горна Джумая (дн. Благоевград) с възстановка „Утрото на свободата“. По калдъръмените улици на квартал „Вароша“ и пред очите на стотици ученици, жители и гости на Благоевград, беше пресъздадена обстановката в града от лятото на 1912 г., преди обявяване на Балканската война, както и първите мигове свобода. 
Кулминация на възстановката бе героичната защита на града, когато башибозушки орди се организират и се опитват да запалят Горна Джумая на 5 октомври 1912 г. Героичният подвиг на Ичко Бойчев и Михаил Бучински, които със своите чети организират защитата на града, докато дойде българската армия, спасяват града от опожаряване, разказа за БТА директорът на Регионалния исторически музей в Благоевград д-р Кирил Алексиев. 
Четниците водят упорит бой в продължение на няколко часа, а в решителния момент се намесват малобройни части от българската армия и накланят везните на победата. След гърмежа на пушките и успеха на българските войници и четници, в чийто образ се въплътиха реконструкторите, благодарното горноджумайско население ги посрещна с хляб и сол. 
След възстановката жители на града и участници в реконструкцията поднесоха цветя на паметника на Ичко Бойчев, пред който се водеха днешните битки. Битката бе пресъздадена от Сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“ – Благоевград, регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“– Благоевград, Априлци-Троян-Севлиево, Баня (Панагюрско), Габрово, Кюстендил, Копривщица, Мирково, Нова Загора, Клисура, Перник, Златица и други, сдружение „Хайдути“, ученици от Езикова гимназия „Акад. Сергей Корольов“ – Благоевград, Пирински танцов състав „Вихрен“ към Народно читалище „Никола Вапцаров“ – Благоевград, детски състави към центъра за личностно и творческо развитие – Благоевград и др.
Програмата, посветена на 110 години от освобождението на Благоевград и Пиринска Македония започнаха тази сутрин с панихида в двора на храм „Въведение Богородично“ в памет на загиналите за свободата на страната. В двора на черквата, където са паметниците на майор Иван Орлински и ген. Спас Георгиев, бяха положени цветя от представители на местната и държавна власт и граждани. 
На площад „Македония“ в областния център с военен ритуал с участието на 3-то Бригадно командване – Благоевград бе издигнато националното знаме, след което бяха положени венци и цветя на паметника на Македоно – одринското опълчение. 
Участие в отбелязването на 110 години от освобождението на града взеха кметът на Благоевград Илко Стоянов, областният управител Николай Шушков, командирът на 3-то Бригадно командване полк. Митко Балтов, директорът на Областната дирекция на МВР – Благоевград ст. комисар Георги Кандев, представители на културните институции в града, ученици и граждани. 
Програмата продължава с научна кръгла маса „110 години Свобода“, а довечера ще има тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград.