"Къщичка от карти - хартията като строителен материал" е темата на лекцията на д-р инж. арх. Йежи Лонтка от Факултета по архитектура на Вроцлавския университет за наука и технологии, която той ще изнесе в рамките на Софийския фестивал на науката, съобщиха от Полския културен институт. Лекцията на специалиста по иновативни технологии в областта на архитектурата ще бъде на 8 октомври, събота от 13.00 ч. в Sofia Tech Park (зала 42).
По време на лекцията ще бъдат представени различните обхвати на архитектурни обекти и сгради, изработени от материали на  основата на хартия. Хартията е материал от естествен произход, като основният й компонент - целулозата, е най-разпространеният естествен полимер на земното кълбо. Свойствата на хартията позволяват тя да бъде многократно рециклирана. Когато се третира правилно, хартията е подходяща за дизайна и архитектурата като основен строителен материал. 
 
Д-р инж. арх. Йежи Лонтка е архитект, дизайнер и изследовател във Факултета по архитектура на Вроцлавския университет за наука и технологии. В своите проекти и изследвания Йежи се занимава с хартията като строителен материал в иновативни структури, както и с временна, аварийна и социално ориентирана архитектура. Той натрупва професионален и научен опит в международни архитектурни практики и университети. 
Българска телеграфна агенция е медиен партньор на Софийски фестивал на науката 2022, който се организира от Фондация "Красива наука", под патронажа на Министерство на образованието и науката, в партньорство със Столична община. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община