Американецът от ирански произход Бакер Намази, който лежа в ирански затвор и който след това не можеше да напусне Иран за известно време, отпътува днес за Оман, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местни власти. Иранската агенция ИРНА публикува видео на Бакер Намази, на което изглежда, че той се качва на борда омански самолет в Техеран. Базираният във Вашингтон Джаред Генсър, адвокат на семейство Намази, сподели снимка самолета. „След кратък престой той ще напусне Оман и ще се отправи към Абу Даби“, каза Генсър, визирайки клиента си. 
Адвокатът допълни, че клиентът му ще бъде подложен на операция в клиника в Абу Даби заради сериозно запушване на артериите, пораждащо риск от инсулт. 
Намази, бивш служител на УНИЦЕФ, беше поставен под домашен арест по медицински причини през 2018 г., след като прекара известно време в затвора. Миналия октомври той претърпя операция в Иран заради запушване на мозъчна артерия. Семейството и поддръжниците му казаха, че състоянието му е животозастрашаващо. 
Бакер Намази беше арестуван в Техеран при опит да посети сина си Сиамак Намази, 50-годишен бизнесмен, арестуван по време на пътуване по работа в Иран и привърженик на по-тесните връзки между Иран и Запада. През октомври 2016 г. баща и син Намази бяха осъдени на по 10 години затвор за шпионаж. САЩ и ООН определиха тогава тези обвинения като фалшиви.