Властите в Казахстан днес отхвърлиха искане от страна на Русия да изгонят украинския посланик заради негови коментари за убиване на руснаци и укориха Москва за, по техните думи, неуместния тон между "равнопоставени стратегически партньори", предаде Ройтерс.
Отношенията на Русия с Казахстан и някои други от нейните съюзници от бившия Съветски съюз се обтегнаха по време на войната в Украйна, по-специално заради опити на президента Владимир Путин да се откаже от постсъветски гранични споразумения в източната част на страната. Напрежението се засили, след като през август посланика на Украйна в Астана Петро Врублевски каза в интервю пред местен блогър относно войната в Украйна, че "колкото повече руснаци убием сега, толкова по-малко от тях ще убиват после нашите деца". В отговор Русия поиска Казахстан да изгони дипломата, но вместо това Астана поиска от Киев да го смени и му каза, че коментарите му са неприемливи за страна с голямо руско етническо малцинство.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза вчера, че Москва е "възмутена" от факта, че Врублевски все още е в Астана и е привикала посланика на Казахстан. Говорителят на министерството на външните работи на Казахстан Айбек Смадяров заяви днес, че тонът на Захарова е "в разрез със същината на съюзните отношения между Казахстан и Русия на равнопоставени стратегически партньори" и добави, че руският посланик също ще бъде привикан в казахстанското министерство. Смадяров каза, че Врублевски ще напусне Казахстан, след като на негово място пристигне нов украински посланик.
Казахстан по традиция поддържа близки връзки с Русия в областта на икономиката и сигурността, но се разграничи от Москва, след като тя нахлу в Украйна през февруари, отбелязва Ройтерс. Астана призова за разрешаване на конфликта по мирен път и отказа да признае референдумите, чрез които Русия анексира части от Украйна.