"Пети октомври е Денят на Стара Загора и независимо, че не съм роден тук, аз съм се сраснал с този град. Това е моят град", каза за БТА почетният гражданин на Стара Загора академик Крум Георгиев.  Той допълни, че като хилядолетен град, Стара Загора носи почерка на много хора, на много етноси и народи, които са живели на територията му. "Всичко това е преминало в нашата духовност, в нашата кръв“, смята още фолклористът. От думите му стана ясно, че Стара Загора му е помагала в неговата работа и благодарение на нея е станал известен не само в България, но и в чужбина.
Акад. Георгиев пожела мъдрост, преклонение пред традициите, които носи градът. „Без традиция народ и град нямат бъдеще“, категоричен е академикът.
Според него в Стара Загора едни от най-емблематичните места са Античния форум „Августа Траяна“, Регионалният исторически музей, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, както и първата извънстолична опера.
Фолклористът академик Крум Георгиев е отличен със званието „Почетен гражданин“ на Стара Загора през 2002 година. Създател е на Младежки международен танцов фестивал и фестивал на маскарадните игри, които се провеждат в Стара Загора. Учредител е на танцовия ансамбъл на Тракийския университет, както и на на Клуба за народни хора в Община Стара Загора. Сред организиторите Националния тракийски събор „Богородична стъпка“.