Обществени сгради може да бъдат отворени във Вароша като последваща стъпка, след като преди две години това предградие на Фамагуста, Северен Кипър, бе частично отворено за посетители, каза в интервю за турския в. "Хюриет" лидерът на кипърските турци Ерсин Татар.
По думите на Татар право на кипърските турски власти е било да отворят Вароша, някогашен туристически район, изоставен през 1974 г. след турското нахлуване в Кипър.
"Чакахме 47 години за споразумение, но гърците всеки път се отказваха", посочи Татар.
Общо над 750 хиляди души са посетили Вароша, някогашния "град призрак", откакто през 2022 г. бе осигурен частичен достъп до него, каза кипърският турски лидер.
През октомври 2020 г. бе отворена малка част от Вароша, която хората могат да посещават между 8 и 20 ч. Преди това влизането в зоната, охранявана от турската армия, бе напълно забранено.
Татар критикува и вдигането на оръжейното ембарго за Република Кипър от страна на Вашингтон. Той нарече стъпката на САЩ "незаконна" и предупреди, че е вероятно тя да повиши напрежението.
"Да се въоръжава островът отива отвъд отбраната, това е обсада и предизвикателство към Турция", каза лидерът на кипърските турци.
Вароша остана единствената част от Северен Кипър, където на мястото на изселените гърци не бяха настанени турци. Турция и СКТР започнаха през 2020 г. частично отваряне на предградието за посещения, което предизвика остра реакция от Република Кипър и Гърция. През юли миналата година Анкара и СКТР обявиха планове за ново отваряне на част от Вароша, които бяха осъдени от Съвета за сигурност на ООН.
Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова бе провъзгласена Севернокипърска турска република, която е призната само от Турция.