Имунните реакции към тежка форма на болестта КОВИД-19 могат да предизвикат проблеми с мозъка като делириум и мозъчна мъгла, показва британско проучване, цитирано от в. "Гардиън".
Тежките инфекции с КОВИД-19 могат да доведат до имунни реакции, които увреждат невроните в мозъка, причинявайки проблеми с паметта и объркване. Потенциално се повишава и рискът от дългосрочни здравословни проблеми, сочи изследването на специалисти от Кралския колеж в Лондон.
Учените са установили, че неуправляемата имунна реакция към вируса увеличава степента на смъртност на невроните и оказва "сериозно" въздействие върху регенерацията им в областта на хипокампуса, който играе важна роля в ученето и паметта.
Резултатите от изследването са предварителни, но предполагат, че КОВИД-19 може да предизвика неврологични проблеми при пациентите, без да е необходимо вирусът да заразява самия мозък. Смята се, че процесът е в основата на делириума при пациенти съд заболяването, но може да допринесе и за мозъчната мъгла и други проблеми, изпитвани от хора, страдащи от дълъг КОВИД-19. 
"Тези неврологични симптоми са много тревожни за пациентите и техните семейства и надеждата е, че нашето изследване може да допринесе за определянето кое лечение би било най-подходящо за намаляването или предотвратяването им", казва Кармине Парианте от изследователския екип. 
За целите на проучването са анализирани кръвни проби от 36 пациенти през първата вълна на пандемията. Анализът е показал, че нивата на протеин, наречен интерлевкин-6 (IL-6), отделян от имунните клетки като призив за сплотяване на други имунни клетки, са над 15 пъти по-високи от нормалното при заразените лица.
Още по-драстично покачване на нивата на протеина е установено при пациенти с КОВИД-19 с делириум - състояние на силно объркване, при което хората не знаят кои са и къде се намират. Близо една трета от пациентите с КОВИД-19, приети в болница, страдат от делириум.
След това учените са изследвали как високите нива на интерлевкин-6 могат да повлияят на невроните в хипокампуса, като са подложили лабораторно отгледани неврони на въздействието на кръвта на пациентите. Изследователите са открили, че кръвта на пациенти с делириум увеличава нормалната смъртност на невроните и намалява генерирането на нови мозъчни клетки. Смята се, че предизвиканите увреждания са причина за делириума.
Вредните ефекти са проследени до каскада от събития, при които интерлевкин-6 предизвиква освобождаването на два свързани имунни протеина, наречени интерлевкин-12 (IL-12) и интерлевкин-13 (IL-13).
Блокирането на протеините обаче предпазва мозъчните клетки от увреждане, пишат учените в сп. "Molecular Psychiatry". 
Възрастните хора са особено уязвими към делириум след редица инфекции и операции. Състоянието на объркване води до значително повишаване на риска от деменция.
"Смятаме, че тези протеини са отговорни за симптомите на делириум при пациенти с тежък КОВИД-19 и като цяло при пациенти с продължителна форма на заболяването", изпитващи неврологични симптоми", казват изследователите. 
Измерването на нивата на имунните протеини при пациентите може да помогне за персонализиране на лечението им.