Хубаво е да си припомним, че българската нация преди векове беше спасена от училището и от църквата. Това каза президентът на Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" Димитър Манолов на церемонията в чест на Международния ден на учителя, на която изпълнителният съвет на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" поднесе цветя пред мемориала на българския учител.
Церемонията се състоя пред сградата на КТ "Подкрепа", на площад "Гарибалди" в София. На нея присъстваха също председателят на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров и началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева.
"Училището в целия свят е подложено на много тежък натиск и ние сме тези, които трябва да му помогнем, за да заеме достойното си място в обществените дейности, защото без образование, няма граждани, без образование няма работници и без образование, всъщност, няма нищо", заяви Манолов.
Това, което трябва да направим непременно, може би като първа крачка, е "да изгоним търговците от храма на образованието, от училището", коментира президентът на КТ "Подкрепа". 
Димитър Манолов припомни в словото си и за най-голямата стачка в историята на България - учителската стачка от септември 2007 г. Той я нарече най-големия индустриален конфликт. "През главата ми минават всичките мигове на надежда и отчаяние, на вяра и отпускане, на гордост и предателства. Всичко, което се случи тогава, имаше смисъл, заслужаваше си. Дано никога пак не ни се налага да участваме в подобно нещо, защото най-лошият мир е по-добър от най-добрата война и от войната печеливши няма. Тези хора (учителите) тогава доказаха, че когато имаш силата, характера, волята, надеждата, да се пребориш, получаващ това, което искаш. Макар и невинаги в пълния размер, в който го очакваш", заяви Манолов.
Учителската стачка е най-продължителната ефективна стачка в най-новата история на България. Тя започна на 24 септември 2007 г. и завърши на 4 ноември 2007 г. Стачката на учителите продължи 42 дни. Основните искания на учителските синдикати бяха за 5 процента от БВП за образованието, което да бъде заложено в бюджета за 2008 г., както и за поетапно вдигане на заплатите в средното образование с по 20 процента от 1 януари и от 1 юли 2008 г. 
Основното призвание на учителя е да прави от учениците добри човеци и това е нашето послание в днешния Международен ден на учителя, каза председателят на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров. Той отбеляза, че българските учители от десетилетия празнуват този ден, защото учителят е иконата на българското общество. Нека уважаваме достойнството на българския учител, а той да има силата, търпението и да бъде наш духовен водач, пожела Петров.
За мен е чест и привилегия да съм част от образователната система, защото тя, заедно с учителите, са стожерът на българщината и на държавата, заяви началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева. Тя каза, че да работиш за децата на България е висока отговорност, но и мисия, която не може да се сравни с нищо друго.
Регионалното управление на образованието в София-град има отговорността да ръководи най-голямата образователна система в страната и съм щастлива, че и на днешния празник можем да докажем, че успяваме, защото сме заедно. За мен това е примерът за нашите деца, защото ние, възрастните, сме отговорни за това, което се случва след нас. Ние сме хората, които се грижим за строителите на утрешна България - през делата си, през ежедневните си думи и през грижата точно за бъдещето на България, водейки го към по-добри бъднини, каза Ваня Кастрева. 
Тя съобщи, че в София има 527 образователни институции - това са училища, детски градини и центрове за образователна подкрепа. Учителите в столицата са над 16 000, добави Кастрева.