С богата културна и спортна програма в Стара Загора беше отбелязана 143 години от възстановяването на Стара Загора и 35 години от първото честване на Деня на Стара Загора- 5 октомври.
Денят започна с молебен за Стара Загора, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в храма „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ и продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора.
“След битката при Стара Загора градът е напълно унищожен. Всички къщи са изпепелени, а хората са избягали. Никой не си е представял, че на това място отново може да има град, но на 5 октомври 1879 година Алеко Богориди поставя първия камък за възстановяването на Стара Загора. Това е началото на изграждането на модерна Стара Загора с прави улици, каквато я виждаме в момента. Хората тогава, въпреки трудностите, неволите и несгодите са имали волята и решимостта да съградят хубав и модерен град. Пожелавам ви да имате същата сила, воля, твърдост и да носите в себе си непоколебимият старозагорски дух.“, се обърна към присъстващите на площада пред местната администрация кметът Живко Тодоров.
В 10.00 часа на площада пред общината бяха издигнати националния трибагреник, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз. С тържествена церемония беше отличен посмъртно със званието „Почетен гражданин“ на Стара Загора за 2022 година доц. Злати Златев. Отличието беше получено от неговия син Георги Златев. Той благодари за високото признание.
По време на церемонията новоизбраният кмет на Млада Загора Йоана Попова прие символичният ключ на града и пожела „ да бъдем обединени и заедно да се борим с трудностите на живота“. В края на тържественото отбелязване в небето полетяха 143 балона, символ на възродена Стара Загора. Молебен за здраве отслужиха старозагорският митрополит Киприан и свещенослужители от старозагорската епархия.
Празничният ден продължи с концерт „От децата на Стара Загора – с любов!" с участието на  детски формации. Млади гайдари от Народно читалище "Настроение" поздравиха присъстващите с изпълнението си.
Поздрав към старозагорци ще отправят тази вечер български изпълнители – Михаела Маринова, която ще се качи на сцената пред Община Стара Загора с рок група „Фондацията“. Музикалното шоу е с начален час 19:00 часа.
По повод празника Художествената галерия, къща музей „Гео Милев“, Регионален исторически музей – Стара Загора, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ и музей „Неолитни жилища“ ще бъдат отворени за посещение с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа.