Регионалният исторически музей в Плевен представя издателската си дейност за 2022 година в навечерието на Деня на народните будители. Това съобщи за БТА Мария Илиева от музея. Културното събитие ще се състои на 31 октомври от 16.00 часа в експозиция „Нова и най-нова история” и ще има специални гости - проф. д.и.н. Вера Бонева, доц. д-р Стоян Николов, майор Дочо Николов, уточни тя.
Ще бъдат представени книги, които са дело на музея през тази година и които предизвикват научен и обществен интерес.
Премиера ще има второто издание на томът „Четвърти пехотен Плевенски на Негово величество полк в Европейската война (1915 – 1918)“ с автор полковник Георги Панев – боен командир на полка в годините на Първата световна война. От излизането на първото издание са минали 18 години и според музейните специалисти част от описваните в книгата събития и личности може да са позабравени или неизвестни. Новият том има за цел да възкреси спомена за онези исторически и съдбоносни за България години, отбеляза Илиева.
Тя допълни, че за първи път пред публиката ще бъде третият том на сборника „Мизия от древността до днес”, в който са поместени статии за археологически, документални и архивни свидетелства, които очертават неразработени територии за миналото и за природата на Плевен и района. Автори са Йордан Евлогиев, Иван Вайсов, Володя Попов, Петя Ангелова, Павел Попов, Теодора Ковачева, Петър Бънов, Венко Иванов, Деян Белчев, Илиян Петракиев, Красимир Кънчев, Димитър Петров, Пепа Митева, Маринела Георгиева, Анелия Първанова, Димитър Петров, Пламен Лаков и Десислава Близнашка.
Третата премиера, която предстои в залата на историческия музей в Плевен, е на публикацията за първи път на ценни проучвания на Иван Суванджиев за преходния период между енеолита и бронзовата епоха в България, подчерта Мария Илиева.