Общинските съветници от коалиция "Демократична България - обединение" поискаха оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Причината е обявеното на 30-ти септември частично бедствено положение и обществена поръчка за директно договаряне с фирма за почистването на коритото на река Марица. Това съобщиха на пресконференция в Пресклуба на БТА в Пловдив съветниците Веселка Христамян, Веселина Александрова и Владимир Славенски.
Александрова уточни, че обществената поръчка за директно договаряне с фирма изпълнител за почистването е обявена на 4 октомври и е със срок 24 часа. По думите ѝ кметът Димитров трябва да я прекрати незабавно, "защото е незаконна". Редно е Агенцията по обществени поръчки да се самосезира и да осъществи контрол, допълни тя. 
Според съветниците от "Демократична България - обединение" реално съществува риск от наводнение, тъй като коритото наистина е обрасло с висока растителност и дървета. Трябва да се спазва законът и да се обяви открита поръчка, а докато трае състезателният процес и обществената поръчка се реализира по законов ред, да влязат общинските структури и да почистят докъдето е възможно, коментира Славенски. Той изрази съмнение, че фирмата, посочена за изпълнител на поръчката за 1,5 млн. лева, може да си позволи да извлича и инертен материал. Тази компания се занимава със строителство, а практиката показва, че почистването на речните корита, често води до извличане и на наноси, допълни Славенски.