Днешната конференция е събитие от особена значимост, защото то е посветено на две забележителни за застрахователния сектор годишнини. Преди 140 години в Русе е продадена първата застрахователна полица, с което е поставено началото на българското застраховане. Втората годишнина, която честваме, е 30 години от създаването на нашата асоциация, която за този период се утвърди като обединяващ център и двигател при формирането на политики в сектора.
Това каза Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи при откриването на юбилейната конференция "140 години застраховане в България".
Ако обърнем поглед към историята на българското застраховане, ще видим изпълнения му с предизвикателства път. Той е белязан от историческата динамика, от събитията, през които е преминавал българският народ – войни, икономически кризи и подеми, епидемии, национализация, демонополизация - за да достигнем до съвременния застрахователен пазар. Виждаме и друго - силата и адаптивността на българското застраховане да преминава през кризите и да излиза по-силно от преди, да продължава напред и с достойнство да следва своята обществена мисия да е полезно на българските граждани и бизнес, на развитието на икономиката на страната, посочи Константин Велев.
Браншът има много поводи за удовлетворение от постигнатото в наши дни. Пазарът ни е част от европейския и функционира в съответствие с европейското законодателство. Застрахователните ни компании са третият по значимост институционален инвеститор в страната. Те са обърнати към нуждите на своите клиенти, предлагат широка гама продукти и услуги, интензивно въвеждат нови технологии и са отворени към иновациите. Наред с това, през последните години, белязани от пандемията, секторът ясно доказа адаптивността си и устойчивостта си на кризи, добави Велев.
"Но пред нас, не само като сектор, но и в световен мащаб, стоят сериозни и глобални предизвикателства - икономически трудности и висока инфлация, проблеми със сигурността и енергийните доставки, породени от войната в Украйна. Изправени сме пред предизвикателства, свързани с климатичните промени, с демографските проблеми и дигиталните рискове, каза още председателят на Асоциацията на българските застрахователи.
Затова и фокусът на днешната юбилейна конференция е обърнат към бъдещето, към решенията, които да ни помогнат успешно да адресираме съвременните рискове. Темите, които ще бъдат представени и дискутирани, несъмнено са фундаментални по отношение на цялостното развитие на застрахователната индустрия. Регулацията в сферата на застраховането е тази "инфраструктура", чрез която може да се подкрепи устойчивото развитие и конкурентоспособността на сектора, за да изпълнява успешно обществено-значимите си функции. Затова един от акцентите на конференцията е поставен върху новостите в регулаторната рамка и отражението им върху застрахователната индустрия.
Особено важна за индустрията ни тема е свързана с нарастващите рискове на съвремието - климатични, демографски, дигитални – и очертаващата се липса на защита. По време на дискусиите ще представим възможните застрахователни решения, ще обсъдим причините за недостатъчно високото застрахователно проникване у нас и възможните механизми за стимулиране на потреблението, каза Константин Велев.
За 140 години се натрупва опит и приемственост на добрите практики, каза при откриването на конференцията Даниела Добрева, заместник-министър на финансите.
Асоциацията за българските застрахователи има роля за стабилност на икономиката на страната с прилагането на най-добрите практики на финансовия пазар. Очаква се ролята на сектора да нарасне с пенсионните, здравните и имуществени застраховки, каза Даниела Добрева. 
Изменението на климата и справянето с кризите, като тази с КОВИД-19, оказва промяна за начина на живот и оказва влияние на дейността на застрахователите. Правната рамка на ЕС за застрахователите се променя. Основна цел е да се укрепят капиталовите позиции и да се осигури защита от широк набор от рискове, както и да се подобри защитата на потребителите. МФ успешно си партнира с АБЗ и с Комисията за финансов надзор (КФН) с цел запазване конкурентоспособността на българските застрахователи и за защитата на потребителите, каза още Даниела Митова.
АБЗ има голяма роля в подобряването на финансовата грамотност на хората, миналата година беше приета национална стратегия и план за нейното прилагане до 2025 година, каза още заместник-министърът на финансите.
Уверена съм, че МФ и АБЗ ще продължат своето сътрудничество за устойчивото развитие на икономиката на страната, каза Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор в своето приветствие към участниците в събитието. В продължение на 140 години застраховането премина през различни етапи на развитие до наши дни, където иновациите са нов начин на живот, каза той. Преминахме дълъг  и труден път, но постигаме заедно общи цели, добави Атанасов.
Целите и стратегиите за компаниите може да са различни, но във времената разделение  трябва да имате обща визия за пазар Ролята на АБЗ да е стълб на стабилност и визионер за нови хоризонти каза Петра Хилкема, председател на Европейския орган за застраховане и пенсионно осигуряване (EIOPA). 
В ролята на регулатори наблюдаваме целия сектор на застраховането в България. Към днешна дата той формира 3,9 процента от БВП  на база на  премийните приходи и 8,2 процента на база на активите на  застрахователите, посочиха Бойко Атанасов и Петра Хилкема.  За първите 6 месеца на година премийните приходи на застрахователите достигнаха 1,7 млрд. лева  с ръст от 11 процента годишна база. Същевременно   изплатените обезщетения се вдигнаха с 10 процента на годишна база до  684 млн. лева, казаха още Бойко Атанасов и Петра Хилкема.