Изменението на климата се превръща във все по-голяма заплаха за нашия живот, препитание и за стабилността на нашите икономически и финансови системи. Затова нямаме друг избор, освен спешно да увеличим инвестициите в зелена енергия и да повишим устойчивостта.
Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в реч по време на събитие, организирано от Паричния орган на Сингапур преди COP27 (климатичната конференция на ООН), на тема "Финансиране на прехода към нулева нетни емисии: мащабиране на смесеното финансиране".
По думите й скокът на цените на горивата и храните през последните месеци е поредното драматично доказателство за неотложността на действията в областта на климата. Но това действие изисква огромен капитал, като оценките варират от 3 до 6 трилиона щатски долара годишно до 2050 г. Наличните към момента средства обаче достигат едва 630 милиарда долара годишно, като много малка част от тях отиват в развиващите се страни, каза директорът на МВФ.
Според Георгиева рисковете за климата подкопават макроикономическата и финансовата стабилност, но от друга страна възможностите в областта на климатичния преход и устойчивостта могат да стимулират растежа и заетостта. "Ето защо поставихме климата в центъра на нашата работа - в областта на наблюдението, развитието на капацитета, отпускането на заеми и информационната архитектура за климата, данните и диагностичните инструменти", каза още тя.
От особена важност са програмите за насърчаване на благоприятно за климата управление на публичните финанси. Както и работата на МВФ за насърчаване на отчетността, прозрачността и по-ефективното изразходване на средствата. Тези мерки също така помагат за мобилизиране на вътрешни приходи и външно финансиране.