Британската министърка на вътрешните работи Сюела Брейвърман днес изложи планове, според които преминаващите през Ламанша мигранти няма да имат право да търсят убежище във Великобритания, предаде Ройтерс. Тя каза, че е нейната "мечта" е да види правителствен полет с депортирани бежанци в Руанда.
Правителството е под натиск да се справи с нарастващ брой хора, които предприемат опасни пътувания, въпреки плановете на Великобритания те да бъдат депортирани в Руанда.
Над 30 000 души са направили преход в малки лодки досега тази година, надминавайки миналогодишния рекорд. Правителствени служители предупредиха, че общият брой мигранти може да достигне 60 000 към края на 2022г.
Брейвърман използва годишната конференция на управляващата във Великобритания Консервативна партия и даде реч. Тя заяви, че ще търси нови законодателни правомощия, така че правителството да може да депортира идващите нелегално във Великобритания.
"Трябва да спрем лодките, пресичащи Ламанша. Това продължава вече твърде дълго", каза Брейвърман. "Днес ви обещавам, че ще предложа законови промени, за да стане ясно, че единственият път към Обединеното кралство е по безопасен и законен път".
Новите правила ще са по-различни от съществуващото законодателство и ще въведат пълна забрана за търсене на убежище за всеки, който влезе Великобритания незаконно, включително на хора с малки лодки през Ламанша.
Първият планиран полет за депортиране през юни беше отменен по разпореждане на Европейския съд по правата на човека в последния момент.
Външната министърка каза на събитие в кулоарите на партийна конференция на партията ѝ, че за нея е "мечта" да види полет, отвеждащ бежанци към Руанда. Висш член на органа на ООН за бежанците нарече нарече политиката на депортиране за Руанда "катастрофална". Цялото ръководство на Църквата на Англия я заклейми като неморална и срамна.
Брейвърман, чиито родители пристигат във Великобритания през 60-те години от Кения и Мавриций, каза в речта си, че правителството ще продължи да помага на истински търсещите убежище. Но според нея са необходими промени, за да се спре злоупотребата.