В петък Лесото ще проведе парламентарни избори на фона на неуспеха на политиците да приемат конституционни реформи, които трябваше да сложат край на дългогодишната политическа нестабилност в южноафриканското планинско кралство, предаде Ройтерс. 
"Общобасотският конвент" управлява страната от 2017 г,. насам, но вътрешнопартийните разделения доведоха до избора на двама премиери за пет години - единият от които, Томас Табане, се оттегли през 2020 г., след като бе обвинен в убийството на бившата си съпруга. Той отрича да е извършил каквото и да е било престъпление, а по-късно обвиненията срещу него бяха оттеглени.
Неговият наследник - министър-председателят Моекетси Маджоро - обяви извънредно положение през август, след като законодателите не успяха да приемат законопроектите, предназначени да сложат край на политическата нестабилност в парламента. Миналия месец съдът в Лесото постанови, че обявеното извънредно положение е противоконституционно.
Партията избра друг лидер - бившият министър на здравеопазването Нкаку Каби - да се бори за поста, след като той победи Маджоро на партийния вот през февруари. 
Заобиколена от всички страни от южноафрикански планински вериги, прохладните езера и извори на Лесото са жизненоважен източник на питейна вода за огромната и изтощена Република Южна Африка, снабдявайки търговската ѝ столица Йоханесбург с вода.
Откакто Лесото получава своята независимост от Великобритания през 1966 г., в страната са извършени четири военни преврата. Бунтовете на опозицията в столицата Масеру през 1998 г. карат Република Южна Африка да изпрати войски за възстановяване на реда. През 2014 г. в столицата на Лесото се чуват изстрели. Тогавашният министър-председател Томас Табане временно напуска страната, обвинявайки военните, че са организирали преврат, което принуждава Република Южна Африка да посредничи за възстановяване на реда и да позволи завръщането му.
Предложените конституционни реформи щяха да променят всичко - от ролята на политическите партии до извънпартийното гласуване в парламента, назначаването на висши служители и ролята на министър-председателя. Целта е Лесото да бъде по-малко склонно към политически задръжки при възникването на разногласия. Но през август законодателите не успяха да постигнат съгласие и промените не бяха приети.