В Плевен тази вечер се откри изложбата "Ахимса: ненасилието". Тя се представя за първи път и е посветена на Международния ден на ненасилието, който се отбелязва на 2 октомври - рождения ден на Махатма Ганди, основател и разпространител на принципа на ненасилието в света. 
Сред гостите на откриването бе посланикът на Република Индия у нас Н. Пр. Санджай Рана. 
"През целия си живот Махатма Ганди се е борил за два принципа – истината и ненасилието. Всъщност те са едно цяло. Има много хора в света, които искат да се борят за справедливост, но специалното при Махатма Ганди е, че той е казвал, че няма да отстъпи от истината и ненасилието, когато се бори за справедливостта", подчерта в словото си при откриването на експозицията посланикът. "Махатма Ганди ни показа как да се борим за справедливост и да не ползваме насилие", добави Н.Пр. Санджай Рана. 
"Махатма Ганди е казал: "Прощава силният, слабият не може да прощава", т.е. срещу насилието, неправдата и несправедливостта ние винаги можем да противопоставим прошката с думи, със сърце и това е присъщо на силните“, подчерта в изказването си кметът на община Плевен Георг Спартански. "От всички нас зависи какъв ще бъде светът, в който живеем. Дали ще е свят на насилие, на войни, на трагедии или ще е свят на свобода на духа, на съзидание и творчество, на обмен на идеи и на взаимно културно проникване между народите, така както го виждаше великия Махатма Ганди", добави той.
Експозицията се организира от Индологическата фондация "Изток-Запад", посолството на Република Индия в България и Община Плевен. В нея са представени творби на 31 автори, сред които известни български скулптори и художници като Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Павел Койчев, Емил Попов, Станислав Памукчиев, Иван Русев, Иван Славов, Кирил Мескин, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Ангел Станев, Стоян Дечев, Валентин Господинов, Камен Цветков, Цветослав Христов, Веселин Начев, Иван Милушев, Любен Генов, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Милко Божков, Нина Русева, Павлин Радевски , Пламен Моневски , Рашо Митев, Свилен Блажев, Хари Атанасов, Цанко Цанков. Чуждестранното участие е представено от Благица Здравковска от Северна Македония, Зиятин Нуриев от Турция и Нагджи Пател от Индия.
Част от изложбата са и винили, които показват последователи, съратници, съмишленици на идеята на Ганди за ненасилието, техни  мисли, стихове по темата от Борис Христов и Константин Павлов. Един от постерите е посветен на ненасилието над децата ни, оглавен с думите на Нелсън Мандела: "Дължим на децата си – най-уязвимите граждани във всяко общество – живот без насилие и страх". 
На откриването на изложбата бяха показани класически индийски танци. "Ахимса: ненасилието" е подредена в галерия "Арт център" и може да бъде разгледана през следващите дни.