Белгийски съд отмени забраната за екстрадиция в Иран на осъдения по обвинения в тероризъм дипломат Асадола Асади, предаде агенция Белга.
Решението проправя пътя за спорна размяна на затворници с белгийския хуманитарен работник Оливие Вандекастил, който беше задържан в Иран миналия февруари. Размяната е част от белгийско-иранско споразумение, подложено на множество критики. През юли белгийският парламент прие споразумението за размяна на затворници въпреки публични протести. Същия месец противници успяха издействат от белгийски съд временна забрана за предаването на Асади. Срокът на действие на забраната не беше удължен днес, но решението на съда все още може да бъде обжалвано.
Критици твърдят, че белгийското правителство е отстъпило пред авторитарния ирански режим и е оставило страната уязвима за бъдещи изнудвания, отбелязва ДПА. През 2021 г. белгийски съд осъди Асади на 20 години затвор за неговата роля в заговор за нападение на среща във Франция на организация, противопоставяща се на иранския режим. Към момента, когато е извършено престъплението, Асади е бил акредитиран като дипломат в иранското посолство във Виена и официално изявление на съда го описва като оперативния ръководител на плана.
По информация от разследванията, довели до техните осъдителни присъди, Асади и неговите съучастници са свързани с иранското министерство на разузнаването и иранската разузнавателна агенция. Задачата на иранската разузнавателната агенция е да следи и да се бори срещу опозиционни групи в Иран и в чужбина, което означава, че е възможно атаката във Франция да е била планирана по директно нареждане на иранските власти, коментира ДПА.