Подписването на меморандума между правителството на националното единство на Либия със седалище в Триполи и Турция нямаше триумфалния характер, който турските официални лица и турските медии се опитаха да му придадат, предаде гръцката агенция АНА-МПА, цитирайки дипломатически източници за поредица от силни реакции вътре и извън Либия.
На първо място, налице е "отстраняването" на ресорния петролен министър, който изрази резерви - "забележки", както той ги нарече, по отношение на окончателно подписания проект на меморандума.
Либийският министър на икономиката изглежда в последния момент придоби съответните правомощия и подписа от името на правителството на националното единство в момент, когато наистина отговорният министър беше в Южна Африка.
Същите източници подчертаха препратката на либийското външно министерство по време на съвместната пресконференция с турския им колега, където се посочва, че турско-либийският "меморандум" от 2019 г. все още не е ратифициран.
Последва остра реакция на председателя на либийската Камара на представителите, както и на компетентната комисия по енергетика и природни ресурси, които в дълго съобщение в понеделник вечерта подчертаха, че мандатът на правителството на националното единство е приключил и то няма право да подписва международни договори.
Следователно меморандумът, подписан вчера, е незаконен и невалиден и както беше посочено, наред с други неща, съобщението на либийския парламент не струва дори мастилото, с което е отпечатано, пише гръцката агенция АНА-МПА.
Незабавна беше и реакцията на Египет, който също директно постави под въпрос легитимността на вчерашния меморандум.
Накрая източниците на агенция АНА-МПА отбелязват изявление на върховния представител на ЕС Жозеп Борел, ръководител на дипломацията на ЕС, което се позовава на заключенията на Европейския съвет от декември 2019 г. относно незаконния и невалиден характер на турско-либийския „меморандум“.
Посочените реакции са обнадеждаващи, но Гърция остава нащрек през цялото време, подчертаха дипломатическите източници, цитирани от АНА-МПА.
В този контекст външният министър Никос Дендиас ще продължи във вторник кръг от брифинги на посланиците на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН (вчера Франция и САЩ, днес Обединеното кралство и Китай) и следващата неделя ще отиде в Кайро, за да проведе задълбочена дискусия с египетския си колега Самех Шукри.
Той също така имаше възможността да представи цялата турска провокация, показвайки съответните карти на американски членове на Камарата на представителите (Комисия по военните въпроси), които бяха на посещение в Гърция във вторник.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)