Министрите на финансите на страните от Европейския съюз постигнаха днес споразумение да включат финансовата помощ на ЕС за Украйна в бюджета на Евросъюза през 2023 г., за да може "плащанията да бъдат по-структурирани и предвидими", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.
След среща на финансовите министри от ЕС в Люксембург, Домбровскис призна пред журналисти, че плащанията към Украйна от страна на Евросъюза "трудно може да се определят като редовни през тази година". Това е "повод за безпокойство за управляващите в Киев, които трябва редовно да изплащат заплатите на държавните и общински служители и пенсиите на пенсионерите", отбеляза заместник-председателят на Европейската комисия.
Страните от Европейския съюз през май постигнаха споразумение да окажат финансова подкрепа на Украйна в размер на 9 милиарда евро. Първият транш от 1 милиард евро беше преведен на Украйна едва през юли, отбелязва Ройтерс.
Домбровскис каза, че следващият транш от 5 милиарда евро би трябвало да бъде преведен до средата на октомври, а оставащите 3 милиарда евро да бъдат изплатени на две части, през ноември и декември.