Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо турски гражданин, издирван в Австрия за участие в организирана престъпна група и за измама, съобщиха от Съдебната палата. Ю.П. (24 г.) е бил арестуван на 30 септември, на влизане в страната ни, на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево".
Той е търсен за прилагане на наказателно производство спрямо него с Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата във Винер Нойщад, Австрия. Грози го наказание до пет години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията.
Съдът прие, че представената ЕЗА отговаря на всички изисквания. Редом с това, лицето е чужд гражданин, няма трайна уседналост и постоянна адресна регистрация на територията на страната, което води до извод за завишена опасност от укриване. Това налага вземането на мярка за неотклонение "задържане под стража", като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по екстрадиция, поясниха от съда.
Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив.
Близо 100 процента от лицата, които подлежат на производства в Хасковския окръжен съд като международно издирвани, биват залавяни при влизането им у нас през ГКПП "Капитан Андреево". Обичайната налагана мярка за неотклонение спрямо тях е "задържане под стража" до основното производство по екстрадиция.