МВР е предложило на прокуратурата, но тя е отказала, да задържи за 24 часа двама полицаи, заради техни действия във връзка с катастрофата на околовръстното шосе на 25 септември, при която загина френски гражданин, а двама души бяха ранени. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Обвиняем по случая е Димитър Любенов, когото днес апелативният съд в София остави за постоянно в ареста.
Инициативата за образуване на досъдебно производство е на МВР. Причината, поради която от прокуратурата са отказали, е, че задържането ще попречи на разследването, добави министърът. Днес от Софийската градска прокуратура съобщиха, че има образувано досъдебно производство по случая за престъпление по служба от полицаи.
Тези служителите са се движили по трасето на автомобила, причинил катастрофата, виждайки инцидента, те не са изпълнили служебните си задължения, обясни Демерджиев. Той добави, че има записи, които са били показани на прокурора по делото, като е било предложено на прокурора освен да задържи полицаите, да им бъдат иззети и телефоните. Фактите за нарушения на полицаите са установени от дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Те са отстранени от длъжност и са образувани дисциплинарни производства.