Сто и деветнайсет години от рождението на Джон Атанасов отбелязаха днес в родното село на неговия баща – Бояджик в Ямболско. Пред паметника на изобретателя на електронния цифров компютър венци и цветя поднесоха ръководството на община Тунджа, началникът на Регионалното управление по образованието, общественици, ученици и жители на селото.
„Нашето съвремие нямаше да бъде същото без неговото изобретение, основата на компютрите, с които днес сме толкова свикнали. Неговото постоянство и постижения са стимул да развивате потенциала си“, обърна се към учениците кметът на община Тунджа Георги Георгиев.
„Проф. Джон Винсент Атанасов е безспорно първият човек прекрачил границата от механичната към електронната обработка на информацията през 1939 г. Затова акад. Благовест Сендов го нарича „електронният Прометей“, каза управителят на Научно-техническите съюзи в Ямбол Милен Михайлов.
Дядото на Джон Атанасов по бащина линия е сред убитите в Бояджишкия бунт срещу османската власт на 17 май 1876 г., в който загиват близо 200 жители на селото. Успява обаче в прегръдката си да спаси от куршумите своя син Иван – бащата на Джон Атанасов, който впоследствие емигрира в Америка.
Джон Атанасов е посещавал село Бояджик два пъти – през 1970 и през 1985 година, припомни кметът на Бояджик Елена Маджарова. „Съселяни мои и на моя баща, гордея се с вас така, както съм горд с моя американски народ, който навремето протегна ръка на още малолетния ми баща“, са били думите по време на едно от посещенията, припомни още кметът на Бояджик.
Паметникът на Джон Атанасов в селото беше издигнат през 2003 г., по повод 100 години от рождението му. Читалището в селото носи неговото име, стенопис с лика му украсява фасадата си. Наградата на община Тунджа за наука, образование, литература и изкуство също се казва „Джон Атанасов“.
По-рано днес в Бояджик се състоя футболна среща, щафета и състезание за рисунка на асфалт, посветени на „бащата на компютъра“. Честванията на годишнината продължават на 7 октомври в Ямбол. Там ще се проведат лекоатлетически крос и 18-ото ученическо състезание по информационни технологии „Джон Атанасов – бащата на компютъра“.