Следващата седмица се очаква да пристигне докладът на Европейската комисия за напредъка на Република Северна Македония, съобщи вицепремиерът на страната по европейските въпроси главен преговарящ с ЕС Боян Маричич.
„Очакваме положителен доклад, който несъмнено ще ни ориентира за следващите реформи и дейности, с всичките му добри и по-малко добри оценки. Това ще бъде първият доклад от началото на преговорите и не очаквам да има изненади”, е казал Маричич, цитиран от пресслужбата на кабинета си.
Маричич информира, че от 7 ноември, с началото на двустранните срещи скринингът на Република Северна Македония и този на Албания ще бъде разделен, а фокусът на скрининга ще бъде върховенството на закона, реформата на публичната администрация и функционирането на демократичните институции в страната, за което се очакват пътни карти до март следващата година. 
По думите му промените в конституцията за включването на българите в нея е задължение, което Северна Македония е поела, и не би било добре скринингът да бъде завършен, без да бъдат изпълнени другите задължения, защото това би означавало и прекратяване на преговорите, пише в съобщението.