Европейските зелени регулации не се променят достатъчно бързо. Това каза евродепутатът Радан Кънев по време на третото издание на конференцията "Бизнесът и регионите - Променената България" в София. БТА е медиен партньор на събитието.
Евродепутатът се включи онлайн във форума. По думите му европейските институции се опитват да работят максимално бързо, но продължават да го правят по предложения, които са направени преди КОВИД-19 и началото на войната в Украйна. Практически почти всичко, по което се работи, са законодателни досиета, които са отворени преди лятото на 2021 г. и дори по-рано.
Скоростта, с която законодателният процес се адаптира към реалностите, е бавна, счита Кънев. Според него задачата на европейските институции е да подходят стратегически към една огромна промяна. Той счита, че това, което се случва на енергийните пазари, може да се сравни с петролната криза през 70-те години на миналия век. Това променя модела на развитие на капитализма. Кънев не вижда обаче стратегически подход от страна на законодателя.
Евродепутатът се надява да види подобрение на законодателно ниво, не само на европейско, но и на национално ниво. Той изтъкна, че мерките за енергийна ефективност са изключително важни. 
Боян Рашев, управляващ партньор на denkstatt България, заяви, че всяко място у нас, което се дефинира като провинция, има нужда от бизнес, който създава висока добавена стойност, за да може хората да живеят добре. Той посочи, че навсякъде в страната, където има тежка индустрия, заплатите са високи. Рашев обаче обърна внимание, че има проекти, които не е ясно дали и доколко ще се случат. Той даде за пример мините в Маришкия басейн, за които не е ясно докога ще съществуват, както и намеренията за добив на газ в страната. Според него другото нещо, което не се е случило, е в управлението на отпадъците.