Коалицията ГЕРБ – СДС е първа политическа сила в шест общини в областта, а ДПС – в четири, според обобщени данни от Районната избирателна комисия в Смолян. ГЕРБ – СДС е с водещ резултат и за цялата област.
Общините с първи резултат за ГЕРБ – СДС са Смолян, Баните, Чепеларе, Доспат, Неделино и Златоград. ДПС води в общините Борино, Девин, Мадан и Рудозем. Най-високият процент на гласувалите за ГЕРБ – СДС отново е в община Доспат, която се управлява от кмет на ГЕРБ, а целият състав на Общинския съвет е от представители на същата партия. В Доспат за коалицията ГЕРБ – СДС са гласували 52,33 процента от застаналите пред изборните урни. В Девин преднината на ДПС пред ГЕРБ – СДС е само 13 гласа, така че движението е с първи резултат от 26,53 на сто от гласувалите. 
В родното място на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ – Борино, движението е подкрепено от 69,84 процента и това е най-високия резултат за ДПС в областта. В община Мадан вотът за ДПС е 60,32 на сто, а в Рудозем - 48,68%. 
На изборите на 2 октомври в област Смолян гласуваха 40 процента от избирателите. В родопското село Загражден процентът на упражнилите правото си на вот е едва 14, като останалите гласоподаватели явно са спазили предупреждението си, че няма да гласуват в знак на протест срещу недовършения път към селото.