Светлините на часовниковата кула (Sahat Kulla) в столицата на Косово Прищина бяха запалени вчера вечерта в рамките на общите проекти между общината (Прищина) и Програмата на ООН за развитие (UNDP) за съхраняването и реставрацията на обектите на културното наследство.
Кметът на Прищина Пърпарим Рама благодари на ЕС и на Програмата на ООН за развитие за съвместното финансиране по този проект. 
„Това е паметник на културното, архитектурното и историческото ни наследство. Това проект с много голяма важност и благодаря на ЕС за помощта при съфинансирането. Най-големият инвеститор беше община Прищина заедно с ЕС, а Програмата на ООН за развитие ни помогна да се реализира този толкова важен за столицата проект. Днес започваме правилната трансформация на Прищина, от която се вижда, че ценим културното наследство, историята си. Това е за жителите на Прищина, но не само, а и за посетителите, които идват и научават повече за нашата култура, традиции и история“, каза Рама.
Той подчерта, че подобни проекти ще има и за в бъдеще, като част от доброто сътрудничество на институциите в косовската столица, ЕС и Програмата на ООН за развитие.
Временният заместник-представител на Програмата на ООН за развитие в Косово Нилс Кнудсен благодари на кмета на Прищина за съвместната работа по осъществяването на този важен проект във връзка с културното наследство в старата част на Прищина.
„Щастливи сме да отворим днес Часовниковата кула, която е част от голямата отдаденост в работата на ЕС, Програмата на ООН за развитие и министерството на културата, младежта и спорта за възстановяване и съхраняване на паметниците на културното наследство в Косово. Радваме се, че Часовниковата кула в Прищина е част от него, защото сме в Прищина за реновирането на тези впечатляващи монументи“, каза Кнудсен.