С всяка изминала година компютърните науки и тяхното приложно поле непрекъснато разширяват своя обхват и без тях е немислима всяка една сфера на нашия обществено-политически живот. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемония в Гербовата зала на президентската институция, на която връчи отличията на лауреатите на инициативата  Награда „Джон Атанасов“ за 2022 година.
„Устремът ви към успех да дава нов тласък на развитие на новите технологии в България“, поздрави Румен Радев отличените с наградата. 
Президентът посочи, че наградата е израз на признателност на цялото ни общество за успехите на нашите олимпийски отбори и млади учени в областта на компютърните науки. 
Участниците в инициативата през годините днес заемат важни позиции и задават посоката за развитие на световната наука. Нещо повече – много от тях се ангажират с обществени каузи, припомни държавният глава. 
Където не се появиха български олимпийски отбори по информатика, там не победиха, каза още държавният глава. Радев допълни, че носителите на отличието често поставят основата на бъдещите големи открития в науката. 
Отличията се връчват на ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки в пет категории. Инициативата се провежда за 20-а поредна година.
На церемонията присъства президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), който е и неин създател.