Нобеловият лауреат Ален Аспе призова учените да се обединят срещу национализма, предаде АФП. Френският учен беше отличен за постиженията си в областта на физиката заедно с още двама свои колеги. Заслугите им са за развитие на квантовите технологии.
Аспе призова международната научна общност да остане обединена срещу надигащия се в цял свят национализъм. „Важно е учените да запазят своята общност в момент, когато национализмът се установява в много държави.“
Ален Аспе е професор в университета „Париж-Сакле" и в Политехническия институт в Палезо, Франция.  Изказването му беше направено по време на интервю пред Нобеловата фондация, която връчва наградите. Според Аспе учените трябва да положат всички усилия за запазване на международния характер на своята общност. 
Другите двама носители на Нобелова награда за физика през тази година са  американецът Джон Клаусър и австриецът Антон Цайлингер. 
Французинът Ален Аспе обяви, че се чувства горд да бъде в един списък с големите имена на световната физика. Сред носителите на Нобелова награда са Алберт Айнщайн и Вернер Хайзенберг. 
„Всички тези велики имена… Разбира се, че съм впечатлен. Не съм на нивото на тези хора, които са променили напълно света на физиката“, каза 75-годишният Нобелов лауреат Ален Аспе. 
Тримата тазгодишни лауреати, чиято работа е оценена поотделно, вече са печелили престижното израелско отличие "Волф" за физика през 2010 г. 
Нобеловите награди ще бъдат връчени на официална церемония на 10 декември в Стокхолм и Осло.