Новата учебна година в Косово започна днес след отлагане от пет седмици заради протести на учителите, които настояваха за увеличение на заплатите, съобщава сайтът "Албенъйн дейли нюз".
Стачката в образованието и публичната администрация на местно и централно ниво започна на 25 август тази година, но беше прекратена след гласуване на членовете на синдикатите.
Основното искане на профсъюзите беше да се отпуснат по 100 евро на служителите за всеки месец до влизането в сила на Закона за заплатите.
Правителството все пак одобри пакет помощи заради нарастването на инфлацията и всички служители в държавния сектори получиха по 50 евро.
КосоваПрес отбелязва, че управляващото движение Самоопределение твърдо е решило да не плаща заплатите за месец септември на служителите в държавния сектор, които са стачкували.
Опозиционната Демократическа партия обаче определи това решение като "престъпление" и предупреди, че ще внесе жалба срещу министъра на финансите и труда Хекуран Мурати, ако заплатите не бъдат платени.