Икономическото забавяне в Китай, последиците от търговски сделки на Доналд Тръмп, сключени по време на неговия мандат, и "отчаяното" търсене на природен газ от Европа създават неочаквани печалби за някои китайски енергийни компании. В същото време ситуацията създава възможност на Европа да попълни хранилищата си от природен газ през зимата, пише в. "Уолстрийт джърнъл".
Необичайната комбинация помага на Европа да се запаси за зимата, посочва американското издание.
При спад на търсенето заради по-трудната икономическа конюнктура китайските компании, които подписаха дългосрочни договори за закупуване на втечнен природен газ от САЩ, продават излишъка и печелят стотици милиони долари. Сред купувачите са Европа, Япония и Южна Корея. Само 19 кораба с втечнен природен газ от САЩ са акостирали в Китай през първите осем месеца на годината, в сравнение със 133 за същия период на миналата година.
Към момента компаниите в Китай са получили с 30 процента повече газ от Русия през тази година, показват данни на китайските митници. Увеличението се дължи на планирано повишаване на доставките по газопровода "Силата на Сибир" и на купуване на руски ВПГ, обикновено със сериозна отстъпка, сочат данните за доставките.
Китайските продажби за Европа са твърде малки, за да помогнат на континента да избегне потенциален недостиг тази зима. Те обаче дават поглед върху повишената зависимост на Москва от Пекин. Русия се обърна към Китай за икономическа и политическа подкрепа след нахлуването в Украйна, но китайските компании подкопават усилията й да посее разделение в Европа, предизвикано от намалените доставки на синьо гориво, посочва "Уолстрийт джърнъл".
САЩ и Китай договориха редица дългосрочни сделки за втечнен природен газ на фона на натиск върху Пекин от администрацията на Тръмп за увеличаване на вноса от САЩ. Тези доставки са индексирани към американския бенчмарк "Хенри хъб" (Henry Hub), където цените са доста по-ниски от тези в Европа и Азия. 
"Това беше печеливша сделка за Китай и САЩ", каза Уей Сюн, базиран в Пекин старши анализатор в консултантската фирма "Рюстад енерджи" (Rystad Energy). Договорите, които са със срок до 25 години и гъвкави точки на доставка, дадоха увереност на американските доставчици да изградят повече терминали за втечнен природен газ на стойност много милиарди долари по крайбрежието на Мексиканския залив, повишавайки капацитета на страната да изнася повече газ.
Трудно е да се оцени печалбата, която китайските компании правят в момента. Сделките са частни, компаниите могат да препродават както дългосрочни товари, така и спотoви, закупени предварително, и товарите могат да преминат през много ръце по време на търговския процес, дори когато корабите са в морето.
Все пак има данни, които предлагат поглед върху обхвата. За 2022 г. Китай има 72 милиона тона дългосрочно договорен втечнен природен газ, но се очаква да се нуждае само от 66 милиона тона, според компанията за данни Ай Си Ай Ес (ICIS).
Така Китай може да препродаде на световния спотов пазар няколко милиона тона. Митническите данни сочат, че за първите осем месеца на годината Китай е изнесъл около четвърт милион метрични тона ВПГ на стойност 449 милиона долара за Европа и Азия, спрямо 7,3 милиона долара миналата година..