Нека ГЕРБ заедно с "Възраждане" и ДПС направят управление, нали заедно свалиха правителството. Това заяви в предаването „Лице в лице“ съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов.
Управление с ГЕРБ и ДПС е невъзможно, не защото на мен не ми харесва, а защото реалността е, че подобно управление ще изкара хората на улицата. Това не е рецепта за стабилизация, а е рецепта за дестабилизация, коментира Иванов. Ние само ще задълбочим политическата криза, няма да тръгнем да я решаваме, каза още той.
По думите му политическите формации трябват да намерят начин да стигнат до съгласие по две големи теми - върховенството на закона и войната в Украйна.
Иванов добави, че президентът Румен Радев трябва да свика консултации с политическите партии във формат на Консултативен съвет за национална сигурност. Те трябва да изработят план за нещата, които парламентът трябва да свърши и график във времето, което трябва да бъде осигурено с използване на конституционните процедури, за да бъдат свършени тези неща, коментира съпредседателят на ДБ.
Политическите сили и президентът е добре да се споразумеят относно това какво ще прави и няма да прави служебния кабинет, заяви Иванов. „Това, което трябва да направим обаче, е президентът Радев да няма легитимност, например, да реши да извади България от цяла Източна Европа. В момента, в който всички президенти, държавни глави на страните в Източна Европа осъждат действията на Русия по отношение на Украйна, за пореден път, на много важен етап, България една-единствена да не е там. Той няма тази легитимност да ни вади от нашия цивилизационен формат“, каза Иванов.
Ролята му по Конституция е да бъде медиатор, но не да управлява така все едно властта е негова, заяви още Христо Иванов.