Женствеността се завръща на Парижката седмица на модата, съобщава АФП. Малко театрална и с щипка лудост, тя е начин да се забравят трудните времена. 
Ето петте основни тенденции от дамското прет-а-порте за пролет/лято 2023 г., което приключва във вторник.
Рокли
Роклята е царицата в колекцията на „Живанши“. Електриковозелена, небесносиня, с драперии, ластична – възможно е дори бельото да е видимо. Някои рокли са в комбинация с ръкавици, напомнящи за тоалетите, създадени от Юбер дьо Живанши за актрисата Одри Хепбърн. 
От много години марката поставя акцент върху стрийт стила. Дизайнер на „Живанши“ е Матю Уилямс. 
Ръкавиците присъстват и в колекцията на британката Виктория Бекъм, която направи дебюта си на Парижката седмица на модата с бляскава и секси визия на моделите. Поръбени, широки рамене с подчертана талия придават на силуетите елегантност и модерност.
Белгиецът Дрис Ван Нотен предлага черни набрани и прозрачни рокли с изобилие на щампирани цветя. 
Датската дизайнерка Сесили Бансен остави принцесите си да дефилират в рокли с романтична кройка. Идеята на Бансен е да създаде нещо скъпоценно за носене в ежедневието.
Високи токчета
Въпреки че високите токове не се свързват с феминистката Мария Грация Кюри, дизайнер на „Диор“, те се оказаха ключов елемент за нейната колекция. „Не съм правила подобно нещо преди, всичко това ми напомня за Катерина Медичи“, каза италианската дизайнерка пред АФП. Катерина Медичи пристига във френския двор през 1533 г. и е първата жена, която използва високи обувки, за да компенсира ниския си ръст.
„Ермес“ качват жената на сандали от въглеродни влакна, които придават футуристичен вид. Пиер Арди, дизайнер на обувки в „Ермес“ обяснява избора си с търсене на смес между технология и архаизъм. 
При „Роча“ жената ходи с токове в цвят аквамарин. Ван Нотен предлага обувки на цветя.
Ревюта
Майсторът на апокалиптичната визия Рик Оуенс отправи оптимистично послание с пръскащата вода и светлите цветове в ревюто си. Дизайнерът е повлиян от престой в Египет. 
Мария Грация Кюри прави от дефилето на „Диор“ бароков празник. „В тежки исторически моменти модата остава единственото място, където можем да играем“, каза тя. 
Шарл дьо Вилморен от „Роча“ се обърна към митичния театър „Фоли Брежер“ за своето представяне с кринолин.  
Извивки
Живи цветове и разголване. Извивките на тялото съществуват, казва белгийката Естер Манас. Чувствената колекция от рокли и бански костюми беше показана от т.нар. плюс сайз модели. Американската манекенка Ашли Греъм дефилира в минирокля на „Балмен“. 
Краят на елитарната мода
Модата вече не е запазена територия на елита, казва дизайнерът Виктор Венсанто. Грузинецът Демна накара приятеля си Кание Уест да открие колекцията му за „Баленсиага“ в декор сред кал.