Лидерите на Унгария, Австрия и Сърбия се срещнаха днес в Будапеща, за да потърсят решения за справяне с увеличаващия се брой мигранти, пристигащи в Европа, сред които и много млади мъже от Индия, съобщи Асошиейтед прес.
Австрийският канцлер Карл Нехамер, президентът на Унгария Виктор Орбан и президентът на Сърбия Александър Вучич се договориха да предприемат съвместни действия за контрол над новопристигащите мигранти по маршрута през Сърбия.
След разговорите Нехамер съобщи пред журналисти, че съвместният план за действие ще съдържа засилено полицейско сътрудничество по протежение на границите, както и подкрепа за Сърбия при депортирането на мигранти в страните им на произход.
"Ние пряко ще подкрепим Сърбия да провежда репатриране и то не само с ноу-хау, но ще направим всичко необходимо и ще окажем финансова подкрепа (на Белград), каза Нехамер.
Той приветства съобщението, което направи Вучич, че до края на годината Сърбия ще хармонизира визовата си политика с Европейския съюз.
От своя страна унгарският президент Орбан заяви: "С днешната среща ние мобилизираме сила за защита на границите, за да намалим натиска върху нас и върху ЕС".
Според данни на австрийското правителство през септември най-голямата група сред мигрантите, които са поискали убежище в Австрия, за да избегнат незабавно депортиране, са били индийците. Индийските граждани се възползват от обстоятелството, че могат да влизат в Сърбия без визи, за да използват страната като междинна спирка към Западна Европа.
Днешната среща в Будапеща се проведе, след като миналата седмица Чехия и Австрия обявиха, че ще въведат временен граничен контрол на границите си със Словакия, за да спрат нелегалната миграция.