Върховният съд на Съединените щати се съгласи днес да изслуша опита на турската държавна банка Халкбанк да избегне обвинения в пране на пари, банкови измами и заговор заради предполагаема помощ към Иран за избягване на икономическите санкции, съобщава Асошиейтед прес, отбелязвайки, че процесът обтегна отношенията между САЩ и нaтовския им съюзник Турция.
Съдиите ще разгледат жалба на Халкбанк срещу решение на по-нисша инстанция, с което се отхвърля твърдението на банката, че е освободена от наказателно преследване в САЩ съгласно закон от 1976 г., наречен Закон за чуждестранните суверенни имунитети, който ограничава юрисдикцията на американските съдилища върху съдебни дела срещу чужди страни, тъй като мажоритарен собственик на банката е турската държава.
През 2019 г. федералните прокурори в Ню Йорк повдигнаха обвинения срещу Халкбанк, като я обвиниха в участие в схема за изпиране на около 20 млрд. долара от ирански петрол и природен газ в нарушение на санкциите на САЩ срещу Иран.
Банката не се призна за виновна по обвиненията в банкова измама, пране на пари и заговор във връзка с твърденията, че е използвала парични услуги и подставени лица в Турция, Иран и Обединените арабски емирства, за да избегне санкциите.