„Есенен салон 2022“  се открива по традиция на 5 октомври - Деня на Стара Загора от 18:00 часа в изложбена зала „Байер“. Ежегодната среща на творците с публиката е организирана от местното представителство на Съюза на българските художници и Община Стара Загора.
За експозицията са кандидатствали 88 творби на 47 автори, представящи почти всички изобразителни техники и жанрове - живопис, рисунка, скулптура, графика, пейзаж, портрет и други.
Председател на журито е д-р Пламен Петров, директор на Художествена галерия -Казанлък, а членове са: Катя Христова, главен уредник на ХГ-Казанлък, д-р Милен Алагенски – председател на СБХ - Стара Загора, Тошо Стефанов и Петър Петров от СБХ – Стара Загора. То определи за участие в изложбата 66 творби на 45 автори. Присъдени са две отличия, които ще бъдат връчени на официалното откриване - Голяма награда и приз за млад автор, както и две номинации.
Тази година „Есенен салон“ ще премине под знака на 65-ата годишнина от създаването на организирания художествен живот в града.
Групата на СБХ в Стара Загора е сформирана през 1957 г., уточниха за БТА от дружеството. Нейните основни цели са професионално израстване на членуващите в нея творци, естетическо възпитание на населението чрез организиране на художествени изложби в града и участие в национални и международни изложби.