Промените, въведени от върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина в деня на изборите, бяха очаквани и потвърждават, че споразумението, сключено в Дейтън и подписано в Париж, е международно право, каза министърът на външните и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич Радман, цитиран от агенция Хина.
Гърлич Радман говори пред репортери на премиерата на промоционален видеоклип за кампанията "Ние сме НАТО" във Факултета по политически науки в Загреб.
"Мога само да кажа, че това решение беше очаквано, тъй като възможностите за споразумение между политическите лидери, предимно босненските мюсюлмани и хървати, бяха неуспешни", каза Гърлич Радман, коментирайки решението на върховния представител Кристиан Шмит да промени изборния закон в Босна и Херцеговина.
В неделя Шмит използва правомощията си и наложи необявени изменения в избирателния закон относно структурата и функционирането на Камарата на народите на Мюсюлманско-хърватската федерация в Босна и Херцеговина и процеса на вземане на решения. Поправките ще бъдат от полза за хърватите в страната, отбелязва агенцията.
Гърлич Радман каза, че хърватските лидери са били готови за споразумение, но това не се е случило и върховният представител е решил да защити Дейтънското споразумение.
"Това потвърждава, че споразумението е международно право и че равенството на трите съставни народа и другите граждани трябва да се зачита, за да се гарантира институционалната стабилност, сигурността и просперитета на Босна и Херцеговина", каза Гърлич Радман.
Поправките на Шмит са първата стъпка, добави той.