Деца на възраст от седем до 17 години се включиха в четвъртото издание на Национален конкурс за рисунка „Българските просветители и будители“. Форумът е посветен на Деня на народните будители, а лауреатите от форума ще получат наградите си на официална церемония, съобщават организаторите от сдружение "Азбукари“.
 Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон и Иван Вазов са сред най-често изобразяваните от децата в конкурса просветители.
Участниците са разделени в три възрастови категории – от първи до четвърти клас, от пети до седми клас и от осми до дванадесети клас. Отредени са награди за първо, второ и трето място за всяка от тях, като има и по две поощрителни отличия във всяка от групите.

Сред най-малките първата награда е за Рая Спасова от СУ „Никола Войводов“ във Враца. Втора е Юлия Биран от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас. Трета е Надежда Вълкова от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас. Поощрителните награди са за Александър Господинов от школата по рисуване към читалище „Димитър Полянов - 1862“ в Карнобат и за Красимир Стефанов от ОУ „Пейо Яворов“ в Бургас. 

Във втората възрастова група първа е Андреана Косева от ОУ „Неофит Рилски“ в Габрово, втора е Мария Стайкова от ОУ „Цанко Церковски“ в София, а трета - Селин Сюлейманова от школа „Арт Попово“ в Попово. Поощрителните награди са за Божидара Стефанова на 13 години от школа „Арт Попово“ в Попово и за Полина Бохурова от ОУ „П. Р. Славейков“ в Стара Загора.

Сред най-големите първото място е за Преслав Вутов от Професионална гимназия „Алеко Константинов в Мездра. Втора е Ана-Мария Недялкова от ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново. Трета е Харика Ибрямова от СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали. Поощрителни награди получават Йоана Ле Туан от ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново и за Александра Минкова от СУ „Христо Ботев“ в Русе. В тази категория има и една специална награда - за Гергана Зашева от школата по рисуване към Център за подкрепа на личностното развитие - Общински детски комплекс - Перник.
Творбите на децата са оценени от жури, в чийто състав са художниците Долорес Дилова, Николай Маринов, Татяна Антонова, Дарина Цурева и Ева Тенева - Зайков. / ГН