По неофициални данни на неправителствения сектор една на всеки четири жени у нас е жертва на домашно насилие, каза за БТА Радослав Стоянов – експерт от Българския хелзинкски комитет (БХК). Държавата не събира подобни данни. Причините за това са комплексни – най-вече незаинтересованост и нежелание, омаловажаване на проблема. Полицията има право да събира такива данни, но не го прави. В голяма част от другите европейски държави институциите събират данни за домашното насилие, добави Стоянов.
По думите му обществото е свикнало да мисли, че домашното насилие е семейна работа и не бива чужди хора да се намесват.
В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% те са били в близки взаимоотношения – роднини, бивши или настоящи партньори, заяви Стоянов, цитирайки данни от проучване направено за периода 2012-2017 г. за преглед на постановените от даден окръжен съд присъди за убийства на жени у нас. Това ясно показва, че има такъв вкоренен стереотип, който играе роля в нашето общество. Трябва да работим, за да го променим. Един от начините е свидетелите на насилие да не си мълчат и да помагат, обясни експертът от БХК.
Днес в чакалнята на Централна ЖП гара в София от 15:00 до 19:00 всеки, който желае, има възможност да стане свидетел на домашно насилие чрез виртуални очила. Зрителите на VR-видеото имат възможност да изберат дали да помогнат или да го подминат, след което бива показван и резултатът от вашия избор. 
Има много случаи, в които ставаме свидетели на подобни ситуации, но не реагираме. Причините хората да са пасивни са различни – страх или незнание какво трябва да бъде направено. Целта на тази акция е хората да бъдат насърчени да помогнат, когато станат свидетели на насилие, разказа Стоянов. Той призова свидетелите на домашно насилие винаги да направят опит да помогнат.
Когато сме се обадили в полицията, щом се натрупат три сигнала, прокурор има основания да предприеме съответните действия. Това става възможно след направените промени в Наказателния кодекс. Затова сме общество, за да си помагаме и вървим напред, смята Стоянов.
Според него един от начините този проблем да бъде изкоренен е чрез образованието. Има мъже, които все още мислят, че жената им е подчинена. Подрастващите трябва да бъдат научени, че жените и мъжете са равни не само в правото им да гласуват, допълни експертът от БХК.