Задържаният 38-годишен мъж за купуване на гласове в плевенското село Долни Луковит получи условна присъда. Днес състав на Районния съд в Кнежа одобри споразумение, сключено между Районната прокуратура в Плевен и подсъдимия Н. С. от село Долни Луковит, с което мъжът е признат за виновен в извършване на престъпление против политическите права на гражданите. Това съобщи Ина Минкова от пресслужбата на Съдебната палата в Плевен.
Както БТА писа, мъжът бе арестуван, след като разследване е установило, че е предлагал на четири лица, всички от село Долни Луковит, сумата от по 40 лева, за да дадат гласа си в полза на определена политическа партия на изборите, които се проведоха вчера. Деянието е извършено на 1 октомври.
Наложеното наказание на Н. С. е осем месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Мъжът няма право да заема определена държавна или обществена длъжност за срок от три години. Сключеното споразумение е окончателно и не подлежи на жалба и протест, уточни Минкова.
Това е втората присъда в област Плевен за купуване на гласове за проведените на 2 октомври парламентарни избори. 
Районният съд в Плевен наложи условна присъда и на 57-годишен от село Ставерци. Той също получи осем месеца условно наказание с три години изпитателен срок, след като съдът одобри споразумение между Районната прокуратура в Плевен и защитата му.
При полицейска акция в село Ставерци в личния автомобил на 57-годишния е открита тетрадка с ръкописно изписани на 17 страници лични данни - три имена, единни граждански номера и номера на лични карти на жители на община Долна Митрополия. Според събраните доказателства по случая на конкретна дата и място мъжът е провеждал лични срещи, при които е записвал данни от личните карти и е уверявал, че ще плати по 40 лева, след като гласуват за конкретна политическа партия.
По данни на Прокуратурата в страната са образувани 759 преписки и 72 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите.