Изтеглянето на руските войски от стратегически важния град Лиман в Източна Украйна накара двама влиятелни съюзници на руския президент Владимир Путин открито да осмеят висшето ръководство на армията - нещо рядко срещано в съвременна Русия, предаде Ройтерс.
Ядосан от това, че руските сили са загубили Лиман, лидерът на руската Чеченска република Рамзан Кадиров предложи Русия да обмисли използването на малко тактическо ядрено оръжие в Украйна.
"Връзкарството в армията няма да доведе до нищо добро", каза Кадиров, като добави, че командирът на руските сили в района на Лиман би трябвало да бъде лишен от своите медали и пратен да се бие на фронтовата линия, за да измие своя позор с кръв.
Ядреното предупреждение привлече медийното внимание, но открито изразеното от чеченския лидер презрение към руското военно ръководство може би е не по-малко важно в Русия, където публичните критики срещу военните действия на Москва от страна на висши представители на елита са табу. Подобно публично презрение към руските генерали свидетелства за разочарованието сред елита от воденето на войната, а също така представлява пробив във внимателно контролираното повествование на Кремъл, отбелязва Ройтерс.
Кадиров, който подкрепя войната на Русия в Украйна и е изпратил много от своите чеченски подразделения да се сражават, заяви, че критиката му представлява горчивата истина за едни руски бойни сили, които по думите му позволяват на бездарни и посредствени хора да разочароват страната.
Попитан за изказването на Кадиров за използването на ядрено оръжие, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес: "Това е доста емоционален момент".
"Ръководителите на регионите имат право да изразяват своята гледна точка", заяви той. "Дори в трудни моменти обаче емоциите би трябвало да бъдат изключени от всякакви преценки", заяви Песков.
Кадиров каза, че преди две седмици е споменал пред началника на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов за вероятността от поражение при Лиман, но че Герасимов е отхвърлил подобна възможност.
"Не знам какво министерството на отбраната докладва на върховния главнокомандващ (Путин), но по мое лично мнение би трябвало да се вземат по-драстични мерки", заяви чеченският лидер.
Основателят на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин поздрави Кадиров за изявленията му.
Попитан дали думите му би трябвало да се разглеждат като критики към министерството на отбраната, Пригожин, известен като "готвача на Путин", отговори иронично: "Пази боже!" 
"Тези изказвания не са критика, а просто проява на любов и подкрепа", заяви той.