Всеки може да поиска увеличаване на цената на тока, въпросът е дали ДКЕВР ще им изпълни исканията. Последните вопли за по-скъп ток са нереални и едва ли ще бъдат потвърдени, токът няма да поскъпва. Това каза в студиото на Нова телевизия Явор Куюмджиев.
ЕРП-тата работеха до 2-13 година в абсолютен комфорт, те имаха гарантирани 16% печалба в първите пет години, след това тя намаля до 12%, но за първи път от миналата година влязоха в европейската норма от 6-7% годишно, уточни Куюмджиев.

Тези дружества искат инвестицията им да бъде върната в рамките на една година, няма такъв бизнес в Европа и света, смята той. Според него, ЕРП-тата трябва да намерят пари, да теглят кредити ако е необходимо, за да поддържат мрежата си адекватно. Токът може и да поскъпне след време, но като компенсация за инфлацията, а не заради исканията на ЕРП-тата.

Куюмджиев смята, че ако се вземе не само природния газ, но и останалите енергийни източници като въглища, ток и собствен добив, ще излезе че сме независими от руските доставки на 55%, останалото наистина идва от „Газпром”.

Според депутата на БСП порочно проведена процедура за конекторната ни връзка с Румъния забави и остави този проект нереализиран. Спечелилата италианска фирма е дала нереална цена и след това е поискала увеличаването й, уточни той. Куюмджиев потвърди, че през май миналата година в Чирен е имало само 60 милиона кубика природен газ, но през есента новото правителство е нагнетило там 300 милиона кубически метра.

Затова единствената засега газова връзка засега, по която можем да получаваме природен газ е тази с Русия през Украйна, завърши соцдепутатът.